Probiotika

Stres, užívání antibiotik nebo jiných léků a nevhodná strava vás mohou pěkně potrápit ve formě průjmu, zácpy nebo jinými potížemi s trávením. Dostat vaše střeva opět do pohody pomohou probiotika. 

Co jsou to probiotika

Probiotika jsou protipólem antibiotik, při jejichž užívání je více než vhodné konzumovat také probiotika, ať v potravě či ve formě nejrůznějších doplňků stravy. Řecký výraz „pro biotic“, tedy v překladu „pro život“ napovídá, čím probiotika skutečně jsou – živými organismy, které přirozeně žijí ve střevech nebo se do nich dostávají skrze potravu.

Na co jsou dobrá probiotika

Nerovnováha střevní mikroflóry, kterou způsobuje nejen užívání antibiotik, ale také například stres a špatná životospráva, se projevuje průjmy, zácpami, špatným trávením a nadýmáním. Zdravá mikroflóra však není důležitá jen pro zažívání, ale je také základem pro pevnou imunitu, která z 80% sídlí právě ve střevech. Probiotika překvapivě ovlivňují také srážlivost krve díky produkci vitaminu K2. 

Probiotika jsou vhodným doplňkem při léčbě zažívacích obtíží (průjem, zácpa) a kvasinkových infekcí, při ekzémech a je velmi vhodné je začít užívat hned, jakmile nasadíte léčbu antibiotiky, která ničí bohužel nejen ty „zlé“ bakterie, ale i ty „hodné“ a tím mohou rozhodit váš trávicí systém.  

probian_blog_2

Co obsahuje probiotika

V první řadě byste probiotika hledali určitě v mléčných výrobcích, tedy těch zakysaných jako jsou jogurty, kefíry a acidofilní mléka a budete mít pravdu. Bakterie mléčného kvašení však také obsahuje kvašená zelenina a to nejen kysané zelí, ale jakákoliv zelenina, která je vhodná ke kvašení (řepa, mrkev, cuketa a další). Vyzkoušejte také pickles nebo korejské kimchi. 

Bohaté na probiotika však mohou být také nápoje. Nejznámější z nich je asi kombucha, z níž se na probiotika bohatý lahodný mok připravuje kvašením černého nebo zeleného čaje. Zajímavou alternativou k nezdravým sladkým limonádám je vodní kefír z tibi krystalků, nebo si můžete zkusit vyrobit mléčný kefír pomocí tibetské houby. 

 

Pokud nechcete, nebo nemůžete konzumovat probiotika (jen) ve stravě, sáhněte po doplňcích stravy. Nejlepší probiotika na trhu obsahují více než pět druhů probiotických kultur. V PROBIANU se jich nachází dokonce deset a oceníte jej také i na cestách.

Zpět do obchodu