Vitamín D: Nepostradatelný pomocník pro silnou imunitu

Zimní období je náročné pro celý organismus. Slunce příliš nesvítí, dny se zkracují a venku trávíme čím dál méně času. Proto není divu, když na nás doléhá únava, vyčerpání, špatná nálada nebo dokonce deprese. Se zimou se pojí také oslabení imunity, časté virózy a nachlazení. Jednou z příčin je nedostatek vitamínu D, který je zodpovědný za správné fungování naší obranyschopnosti.  

Proč je vitamín D pro tělo nepostradatelný?

  • působí protizánětlivě
  • posiluje imunitní systém
  • působí jako prevence řídnutí kostí a zubního kazu
  • stimuluje tvorbu testosteronu

V zimě se bez suplementace neobejdeme

Vitamín D si tělo dokáže vyrobit ze slunečního záření. Pokud netrávíte celou zimu v teplých krajinách, nemá ho organismus přirozenou cestou jak získat. Nedostatek déčka se projeví oslabením imunity, častou nemocností, postupným řídnutím kostí a dalšími zdravotními neduhy. Trápit vás může také bledost kůže s kruhy pod očima, deprese, potíže se spánkem a usínáním, hormonální nerovnováha, ztráta chuti k jídlu nebo bolesti zad. 

 

Proto je důležité tělu dodávat vitamín D formou doplňků stravy, a to ideálně už od září. Senioři, zdravotně handicapovaní a další osoby, které tráví i v průběhu léta na slunci jen málo času, potřebují doplňovat déčko po celý rok. Pokud v létě nevyjdete ven bez patřičné vrstvy opalovacího krému, měli byste také zbystřit. Za tvorbu vitamínu D zodpovídá UV-B záření, před kterým se chráníme UV faktory. Produkce vitamínu D je užíváním opalovacích krémů potlačena. 

Vyvážený jídelníček nestačí

Vitamín D umí tělo vstřebávat také ze stravy, a proto je rozšířený mýtus, že plně postačí vyvážený jídelníček. Pravdou je, že dostatečný příjem vitamínu D běžná strava obvykle nezajistí. Zásobárnou déčka jsou především tučné ryby, jako je makrela, losos, tuňák či sardinky, a rybí tuk. Ryby se v našem jídelníčku bohužel příliš nevyskytují. Abyste pokryli denní dávku déčka, měli byste si dopřát jednu porci tučných ryb každý den, ideálně v kvalitní čerstvé podobě. Dalším zdrojem déčka jsou v menší míře také hovězí játra, mléko, žloutek a houby.

Posilujte imunitu kvalitními doplňky stravy

V zimním období vybírejte doplňky stravy, které obsahují kromě vitamínu D také vitamín C, nejlépe v přírodní formě. Céčko posiluje imunitu, snižuje stavy únavy a vyčerpání a chrání buňky před oxidačním stresem Všechny důležité vitamíny a extrakty z léčivých bylin, které nakopnou vaši imunitu, najdete v přírodním přípravku Imunobian. V jedné tobolce najdete potřebnou dávku vitamínu D, liposomální vitamín C, extrakt z hlívy ústřičné (betaglukan), echinacey, semínek grapefruitu, lichořeřišnice, rakytníku a další cenné látky. 

 



Zpět do obchodu